Hoe waterdicht is mijn horloge?

Bij het begin van de zomer krijgen we elk jaar steeds opnieuw de vraag van klanten: "is mijn horloge wel waterdicht?" Of "op mijn horloge staat dat ze waterdicht is tot 50 meter en toch zit er vocht in na dat ik er mee gaan zwemmen ben, hoe kan dit?" Het is echter zo dat je niet zomaar mag gaan zwemmen met horloge waarop staat dat ze 30m of 50m (of zelfs 100 meter) onder water kunnen. Maar hoe waterdicht is je horloge nu eigenlijk en waar kan je al dan niet mee gaan zwemmen? We leggen het jullie even uit.

Water resistant

Wanneer je op de achterkant van je horloge kijkt (soms ook op de voorkant) dan staat er meestal de aanduiding water resistant op met daarachter een cijfer zoals bijvoorbeeld 3 ATM / 30 meters. De term resistant wordt gebruikt omdat in werkelijkheid geen enkel uurwerk 100% waterdicht, maar eerder waterbestendig is. Daarmee bedoelen we dat elk horloge wel onder een bepaalde druk bezwijkt en water binnenlaat, dit verschilt uiteraard van horloge tot horloge.

Wat maakt een horloge waterbestendig?

De waterresistentie van een horloge is afhankelijk van een aantal factoren zoals de stevigheid van de kast (metaal of kunststof), de wijze van de afdichting van het deksel, de dikte van het glas en de dichtingen van alle andere openingen van de horlogekast zoals de knoppen en de kroon. Alle openingen moeten eerst en vooral voorzien zijn van de nodige pakkingen of rubbers en moeten bij voorkeur dicht geschroefd kunnen worden. Een vuistregel die wij altijd hanteren is: Wanneer het uurwerk geen schroefkroon heeft, ga je er best niet mee in het water. De kroon is het knopje waarmee je datum en uur meestal juist zet. Als dit knopje tegen de kast aangeschroefd kan worden, dan is dit meestal een indicatie dat het om een goed waterresistent horloge gaat. 

Statische druk

De aanduidingen aan de achterkant van een horloge duiden de maximale statische druk aan die het uurwerk aankan. Dat wil zeggen dat dit de druk is in een laboratoriumtest waarbij het horloge perfect stilgehouden, ondergedompeld wordt op kamertemperatuur. Dergelijke perfecte condities komen in werkelijkheid nooit voor. Wanneer je bijvoorbeeld met je horloge gaat zwemmen of duiken zal je bewegen. Door die beweging wordt de druk die uitgeoefend wordt op het horloge vele malen groter. 

Een praktisch overzicht van de meest voorkomende aanduidingen op een uurwerk en wat je mag en niet mag: 

  • Geen aanduiding
    Het uurwerk is helemaal niet waterdicht. Zelfs spat- en regenwater of transpiratievocht kunnen al nefast zijn. 
  • Water resistant 3ATM / 3 Bar - 30 meter
    Bestand tegen spatwater (vb. bij handen wassen), lichte regen en transpiratievocht. Zeker niet geschikt om onder te dompelen, mee te douchen of mee te zwemmen
  • Water resistant 5 ATM / 5 Bar - 50 meter
    Bestand tegen spatwater zoals bij de vorige, maar hier kan u al mee douchen, als er geen sprake is van te grote temperatuurverschillen (vb. van buitentemperatuur van 30°C naar een ijskoude douche). Het uurwerk is zeker niet geschikt om mee te gaan zwemmen, snorkelen of duiken. 
  • Water resistant 10 ATM / 10 Bar - 100 meter
    Het horloge is normaal gezien goed bestand tegen water. Je kan er mee gaan zwemmen en gaan snorkelen. Ook hier geldt weer dat er geen te grote temperatuurverschillen mogen zijn. Bovendien moet steeds gecontroleerd worden of de kroon van het uurwerk goed dicht is ( en du tegen de kast aan zit). Het is niet geschikt voor recreatie- of diepzeeduiken. 
  • Water resistant 20 ATM / 20 Bar - 200 meter
    Dit soort horloges is bestand tegen water bij zo goed als alle vormen van watersport, zelfs bij recreatief duiken tot ongeveer 30 meter diepte.
  • Water resistant 100 ATM / 100 Bar - 1000 meter
    Geschikt voor diepzeeduiken. Een aantal van deze horloges worden zelfs uitgerust met een heliumventiel om helium te laten ontsnappen tijdens het verlagen van de druk in de decompressiekamer. 

Onderhoud

Zelfs de beste waterresistente horloges blijven niet waterbestendig. Ze moeten tijdig op onderhoud zodat de dichtingen kunnen nagekeken worden. Sommige dingen kan je ook zelf. We geven enkele tips om je horloge waterbestendig te houden.
  • Deze rubberen dichtingen kunnen na verloop van tijd uitdrogen en barsten. Laat je horloge dus zeker om de 2 à 3 jaar nakijken. Wanneer er sprake is van professioneel duiken, dan moet je elk jaar je horloge laten controleren. 
  • Er moet ook steeds gecontroleerd worden of er geen barsten of te diepe krassen in het glas zitten. Als dit wel het geval is moet het glas vervangen worden vooraleer je er mee in het water gaat. 
  • Ga je met je horloge in de zee, dan moet het daarna goed afspoelen met zoet water en afdrogen met een droge doek. Het zout in zeewater kruipt namelijk overal tussen en is zeer schadelijk voor de rubberen dichtingen. 
  • Voorkom ook om diezelfde reden contact met chemicaliën. Komt je uurwerk toch in contact met bijvoorbeeld chloor, alcohol, parfum en andere bijtende stoffen. Spoel het dan ook meteen goed af en wrijf het droog. 
  • Voorkom grote temperatuurschommelingen. Door hitte zet metaal en rubber uit. Wanneer dit dan heel snel wordt afgekoeld, kunnen er barsten ontstaan in de rubberen dichtingen en zelfs in het glas. Een veelvoorkomend voorbeeld hiervan is de sauna en daarna in het zwembad springen. 

Ben je op zoek naar een goed waterdicht uurwerk, dan kunnen we je zeker verder helpen. Er zijn  merken zoals Oris, TAG Heuer en Longines die een aantal speciale duikuurwerken in hun collectie hebben. Ook bij de fashionmerken kan je, tegen een scherpe prijs, enkele duikmodellen vinden zoals bijvoorbeeld bij Pontiac of Festina.



Meest RecentE Posts

In de kijker

Elegance for every occasion.​​​​​​​

Mocht u tussen al onze merken toch niet vinden wat u zoekt, dan hebben we ook nog altijd een eigen ontwerpatelier. Met de allernieuwste 3D technologie ontwerpen we, in samenspraak met u, het juweel van uw dromen.